subota, 8. studenoga 2014.

Volite li kaki?

Priznajem, kaki nisam jela godinama. I bila sam uvjerena da ga ne volim. Ove godine na dar sam dobila dva prekrasna zrela kakija,  i odlučila mu dati još jednu priliku, u smoothiju. Kaki je tad napravio čaroliju, smoothie nije nikada bio tako kremast.
  Kaki je jesanjska voćka, porijeklom iz Azije, u Kini je već 2000 godina poznat kao ljekovito voće, bogat je vitaminima i mineralima. Obiluje antioksidanskima i vlaknima a sadrži vrlo malo kalorija. Najbolje je jesti ga svježeg i zrelog al možete ga i sušiti pa njime dodatno obogatiti okus keksa, kolača ili granole ili od većih količina napraviti marmeladu.


sastojci za smoothie

1 zreli kaki
1/2 smrznute  banane
2 mandarine
1 dcl hladne vode
2 žlice kokosovog ulja
komadić đumbira



Zreli kaki očistiti od kožice pa meso staviti u blender, dodati smrznutu bananu, i oguljene mandarine pa izblendati, dodati tekućine ovisno o tome koliko volite gusto. Nakapati nekoliko kapi đumbirovog soka. To ćete najlakše napraviti tako da đumbir naribate pa stavite u gazu i istisnete sok.


Još jedan prijedlog za desert s kakijem je i ovaj doručak u čaši. Priprema je jednostavna čak i kad se iznenada gosti pojave pred vratima. Sve što treba je ispasirati meso kakija, pa slagati u čašu red pirea, red grčkog jogurta i red granole a  sve posuto zrnima nara. Brzo, jednostavno i zdravo a izgleda tako chic!! 

3 komentara:

  1. Kaki obožavam!! Obično ga već pola pojedem na putu od vrta do kuće tako da čisto sumnjam da ću ikad uspjeti napraviti nešto konkretnije s njim

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja nisem prije volio kaki ali sad skoro brez njega ne možem više (u sezoni). I vanilija kaki nije loš.

    OdgovoriIzbriši